2021-03-22

Snillen spekulerar


Det har ljusnat något. Avancemanget till kvartsfinal i Champions League är klart efter
ytterligare en 2-0-seger mot Leipzig. Och äntligen en PL-vinst igen. Med 1-0 mot
Wolverhampton. Nycklar till dessa framgångar är ett mittbackspar som har fungerat bra
i två matcher, Fabinho är tillbaka i sin naturliga roll som defensiv mittfältare och Jota är
tillbaka med sin energi på topp. Även om det finns mycket övrigt att önska fortfarande så
har detta gett laget en bättre stabilitet. En stabilitet som vi har saknat ett tag nu.


Det är alltid roligt att spekulera. Tänk om det ligger något bakom det där ryktet som vi har läst eller hört om? Ska Klopp stanna? Ska han bli Tysklands nya förbundskapten? Vilka nyförvärv behöver vi? Ska vi värva i sommar? Är ägarna beredda att göra satsningar? Ja, frågorna och funderingarna är alltid många och kommer så alltid att vara. Någon tycker att vi borde varit mycket mer aktiva i att värva ny mittback tidigt i januari. Någon annan tycker att vi har gjort märkliga värvningar. Och en tredje tycker något annat. Att vara Liverpool-supporter är att stundtals sväva mellan hopp och förtvivlan. Sällan eller aldrig är vi helt tillfreds med tillvaron. Men spekulerar, det gör vi hela tiden. Och vi älskar att spekulera, att resonera, att diskutera och “gräla” om och kring vårt lag.


Så låt oss spekulera lite. Vad händer med Liverpool när Van Dijk, Gomez och Matip är tillbaka friska och starka. Vad händer med Liverpool när vi samtidigt har Henderson och Fabinho på sina naturliga positioner? Hur bra är Thiago då? Vilka spelare stannar efter sommaren? Vilka spelare ska vi värva?


Jag tror att det finns risk att någon av våra toppar lämnar. Kanske Salah. Kanske Mané. Kanske båda två. Om vi leker med tanken att så blir fallet så behöver vi definitivt stärka upp med en riktig toppspelare och kanske ytterligare en som kan gå in och rotera. Kylian Mbappé? Erling Braut Haaland? Nu spekulerar vi. Personligen skulle det kännas otroligt spännande och intressant med Haaland i Liverpool. Det känns som att han skulle tillföra något nytt och oerhört kraftfullt till vårt lag och vår offensiv. Vi skulle få en målgörare som kan göra mål på alla möjliga sätt och vis. En spelartyp som vi saknar och som skulle ge oss tyngd. Tänk Haaland, Jota och Mané. Eller Haaland, Firmino och Mané. Eller varför inte Haaland, Salah och Mané om vi spekulerar i att ingen av dem lämnar trots allt?


Och även om vi nu har en uppsjö av mittbackar på sikt så känns det ändå som att vi skulle behöva värva en riktigt bra mittback till. I den bästa av världar, både en riktigt bra mittback såväl som en riktigt bra anfallare.

Jag tänker David Alaba bredvid Van Dijk. Om FSG kan tänka sig att öppna upp plånboken så skulle vi kunna bli ett ännu bättre lag med Alaba och Haaland i truppen. Det skulle krävas en och annan försäljning. Och när vi ändå är igång och spekulerar så tänker jag att vi kanske säljer Oxlade-Chamberlain och Xerdan Shaqiri. Kanske även Wijnaldum (Barcelona?). Det känns inte som några “högoddsare”.


Så om det här “snillet” får sätta ihop en rent spekulativ matchtrupp till säsongen 2021/2022? Hur häftigt vore inte detta?


Alisson
Alexander Arnold - Alaba - Van Dijk - Robertson
Fabinho - Henderson - Thiago
Salah - Haaland - Mané


Firmino - Jota - Gomez - Jones - Matip - Wijnaldum - Milner - Keita - Kelleher


Som sagt. Det är bara spekulationer. Spekulationer som föder nya spekulationer. Som föder nya spekulationer. Är det t.ex. intressant att komma till Liverpool om vi skulle missa CL nästa säsong? Hur länge skulle Firmino och/eller Wijnaldum m.fl. ha tålamod att stå utanför förstauppställningen? Det är roligt att spekulera. Och nog kan vi bli ännu bättre? Nog kan vi bli ännu starkare?


Och när kommer publiken tillbaka till Anfield? När är arenan fullsatt igen? Vilken betydelse kommer det att ha för laget i våra hjärtan?


Tänk om...


Johan Gustavsson