2021-03-08

Vi lever i en mardröm


Alla vi som älskar Liverpool FC upplever just nu en mardröm. I skrivande stund sex raka (!)

förluster på tidigare ointagliga Anfield och ett ras i ligan, till en åttonde plats och långt från

kvalificering till nästa års Champions League.


Allt känns overkligt. För bara några månader sedan var vi ju närmast oövervinnerliga.

Vår manager Jürgen Klopp står inför sin karriärs största utmaning. Visst, han var med om

något liknande sista året i Dortmund. Men fallhöjden är högre nu. Liverpool har de senaste

åren varit världens bästa lag.


Vad raset beror på kräver en grundlig analys. Skadorna är givetvis en del i det hela. Att världens bäste mittback, Virgil van Dijk, går sönder för resten av säsongen är i sig en stjärnsmäll. Innan han blev skadad släppte han ju knappt någonting förbi sig. Hur ersätter man en sådan spelare? Därefter blir alla hans vikarier, internationella toppspelare hela bunten, också skadade och det gör tomrummet efter Virgil ännu större. Nästan lika stort avbräck vill jag påstå att skadan på Jordan Henderson är. En ledargestalt och pådrivare, vår lagkapten, den som ute på planen ska gjuta mod i styrkorna. Just nu hade han verkligen behövts och framförallt på mittfältet.


Alla skador har skapat en obalans i laget. Det vingklippta försvaret tvingade Klopp att dränera mittfältet, som i sin tur har påverkat anfallet. Salah, Mané och Firmino är säkert ur form, men samtidigt får de en annan typ av understöd nu och lite andra bollar att jobba med från försvar och mittfält. Allt hänger ihop. Detta har skapat en negativ spiral, som bara tycks fortsätta.


För Klopp handlar det om att bryta detta mentala tillstånd. Ett sätt är att göra något radikalt annorlunda, men det har Klopp hittills vägrat. Visst, han har mixtrat lite med utgångspositionen hos exempelvis Mané och framförallt med balansen på innermittfältet. Där är det slående att en världsspelare som Thiago kommit helt snett i vårt lag. Delvis för att Klopp gett honom den roll som är mest naturlig för Wijnaldum, i mina ögon är världens bäste mittfältare när han får arbeta fritt från box till box. Balansen i laget har rubbats ännu mer av att holländaren fått en mer defensiv roll, vilket han troligen har fått för att Klopp tycker att han ger bättre understöd till mittförsvaret än Thiago. I övrigt har Klopp envetet fortsatt med i stort samma system, trots att motståndarna har läst sönder Liverpools spel.


Vi saknar djupledshot, förhoppningsvis kan en skadefri Jota bidra med det. Men det gäller också att någon kan slå den typen av bollar. Med Henderson och Fabinho på mitten får vi ett större djupledshot och inte det ensidiga kantspelet, där främst Arnold ideligen har svårt att komma förbi pressande motståndare.


Sen ska man komma ihåg att vi spelar med en man mindre i alla hemmamatcher. Anfieldpubliken är fantastisk och med sin enorma energi en yttre förutsättning för den intensiva fotboll som Klopp vill spela. Jag är övertygad om att vi är mer hämmade av tomma läktare än de flesta andra lag.


Det viktigaste nu är att vi alla, inte bara laget, har fokus på nästa match. För många låter det som en klyscha, men det är precis vad det handlar om. Hittills har inget lag lyckats spela flera

matcher på en gång. Fokus på nästa uppgift och skippa snacket om att ”säsongen är körd” eller ”nu måste vi rädda minst en fjärdeplats” (där har Klopp uttalat sig konstigt flera gånger).


Sparka Klopp löser ingenting. Vi har världens bäste manager. Däremot finns det en risk om raset fortsätter, hemska tanke, att klubbledningen känner sig tvingad att agera. Sånt har hänt förr.


Vi får se till att inte hamna där och jag har gott hopp om att vi snart får ordning på detta.




Magnus Krusell - LFC-supporter sedan 1976